Willekeurige bemoediging
Archief

CD: U bent er altijd

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Uw stok en Uw staf.

David, de schaapherder, schreef ooit Psalm 23. Hierin spreekt hij over de Here God als zijnde zijn Herder. Doordat David zelf wist wat een herder hoort te zijn, kon hij de vergelijking goed maken en beschreef hij Gods hoedanigheden als zijnde de Herder van de mensen. Het vers wat er vandaag voor mij uitspringt is vers 4.

Ps 23,4: Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij; uw stok en uw staf, die vertroosten mij. 

De staf van de herder.

Ik heb eens opgezocht wat de functie van de stok en de staf nou eigenlijk was en heb het volgende gevonden:

De stok is een knuppel, een wapen dat gebruikt werd tegen de roofdieren die de schapen wilden aanvallen, maar dat ook wel gebruikt werd op een andere manier. Herders gaan soms als volgt te werk: als een lam steeds bij de herder wegloopt, en dus zonder het te weten blootstaat aan allerlei gevaar, dan legt de herder het lam op de grond, strekt zijn poten uit en slaat op de poten met zijn knuppel. Vervolgens draagt hij het lam op zijn schouders. Hij doet dit zo nodig dagen, weken lang. Een lam dat zo getraind is, zal altijd dicht bij de herder blijven.

 De staf bezit een ronde kromming en daarmee kan de herder een schaap bij de poot of bij de hals vastpakken. In sommige landen kwam het wel eens voor dat er een schaap in een rotsspleet of ravijn viel, ook kwam het voor dat een schaap te water raakte. De herder kon het dier dan met de kromming van zijn staf weer omhoog hijsen.

 Het mooie hiervan vind ik dat David het als een troost ziet om getuchtigd te worden, maar aan de andere kant ook de zekerheid te mogen hebben dat hij te allen tijde veilig is in Gods hoede. Doordat hij zelf een herder was wist David dat de tuchtiging die hij soms op een schaapje moest toepassen, enkel voortkwam uit liefde voor het schaap, en zo wist hij dat ook de Here God alleen maar uit liefde voor hem zou handelen.

De Heer is mijn Herder

 

Die God is onze God! Wat zouden wij ons nog meer kunnen wensen? Laat het ook voor ons een troost mogen zijn, elke dag opnieuw, te weten dat de Here onze Herder is en dat Zijn liefde voor ons groter is dan wij ooit kunnen bevatten of beseffen.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
 • Longayroux a.l.:

  Fraaie tekst Over de hrferstok en d diepere betekenis van de gebruiker.
  Rob Zwennis een vriend van mij heeft onlangs een cd uitgebracht waar hij met begeleiding op de trompet diverse psalmen en liederen ten gehore brengt, zie zijn site onder Zwennis en le maniol.
  Over het nut van stokken bij het gaan, zie het indringende gedicht van de Spaanse dichter dat begint met:
  Reiziger ,er is geen pad, het pad maak j door te gaan( enige bewegwijzering hebben we toch wel nodig.)
  Dichter Machado (zie onder die naam zijn fameuze gedicht )
  Succes met de tips


4 + = 13