Willekeurige bemoediging
  • Elke dag wasdag.
    In de bijbel staat dat het bloed van de Here Jezus in staat is om ons witter dan witte sneeuw te …
Archief

CD: U bent er altijd

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Ut mooiste kedoo slot.

hijskraan

De volgende morgen is het dan zover, de laatste veegdag en daarna krijgen de jongens hun mooie auto. De winkelier heeft hem al voor hen klaarstaan en zelfs ingepakt om het extra feestelijk te maken. Hij is van deze twee eerlijke, heerlijke schoffies gaan houden.

Als ze klaar zijn met vegen en de stoep weer brandschoon is gaan ze verwachtingsvol naar de winkelier die hen bedankt voor het harde werken en ze ieder een mooi ingepakt cadeau overhandigt. Peter springt een gat in de lucht: “Ik gane em thuis ope make meneer” en hij lacht stralend. Kees staat erbij en kijkt naar het cadeau in zijn handen, zijn hart is in tweestrijd, oh hij wilde zó graag deze hijskraan en hij heeft er ook zó hard voor gewerkt… maar in zijn gedachten hoort hij mama, die wanhopig huilt omdat ze niet weet hoe ze de feestdagen door moeten komen. Dan ineens zijn daar weer de woorden van meester Arend: “Hij koos niet voor Zichzelf” en dan weet Kees ook wat hij moet doen. Hij kijkt de winkelier aan, steekt zijn handen, met daarin het cadeau, naar voren en zegt: “Meneer, ik vin et heel fijn dat ik dit kedoo hep gekrege van u maarre ken ik ook inplaats van et kedoo cente krijge?” De winkelier kijkt verbaasd, wat is dat nou? Hier heeft de kleine jongen toch twee weken hard voor gewerkt? Als hij vraagt wat de reden is legt Kees uit wat hij gehoord heeft, hoe zijn moeder zo had gehuild en niet wist hoe zij de eindjes aan elkaar moest knopen. De winkelier krijgt diep medelijden met de jongen en zijn familie. Hij vraagt nog wat door en komt erachter dat de vader van Kees zijn werk kwijt is en dat er thuis nog 3 broertjes en een zusje zijn. Tijdens het luisteren krijgt hij een idee. “Als jullie nou eens lekker naar huis gaan dan ga ik met jouw verdiende centjes wat boodschappen voor jullie doen en dan kom ik dat vanmiddag brengen” zegt hij. Kees is in de wolken, “Dát is nog es fijn meneer” zegt hij en samen met Peter gaat hij naar huis.

Als Kees thuiskomt is hij zó blij, hij rent meteen naar zijn moeder die in de keuken staat, “Mam, vemiddag komp er een verrassing” zegt hij stralend. Zijn moeder kijkt verbaasd, een verrassing? Ze heeft geen idee wat het kan zijn maar het stralende koppie van Kees maakt haar hart warm. Halverwege de middag wordt er in het kleine straatje aan de deur gebeld. Het is de winkelier met in zijn handen een hele grote mand. Hij kan de mand nauwelijks dragen en zet hem snel op de mat in de gang. Anne, de moeder van Kees kijkt er met verbijstering naar, “w wat is dit” stamelt ze. “Dit is voor u en uw gezin, verdiend door Kees die twee weken lang mijn stoep keurig schoon heeft geveegd”. Mama kijkt naar Kees met tranen in haar ogen. De winkelier legt uit dat Kees en zijn vriend hadden gewerkt om een mooie auto te verdienen maar dat hij inplaats daarvan had gekozen om iets voor het gezin te kopen. “Ja mama, et gaat met kerst niet om kedoos, de Here Jezus koos ook niet voor ze eige, Hij wilde ons blij make en ik wilde jullie allemaal blij make”. Anne heeft geen woorden, ze slaat haar armen om haar kleine jongen heen en kijkt met tranen in haar ogen de winkelier dankbaar aan. “Ga maar genieten van alles wat er in de mand zit” zegt hij “en o ja Kees, kun je nog even meelopen naar de auto? Ik heb daar nog een tas staan die ook voor jullie bedoeld is”. Kees loopt mee en neemt de tas aan van de winkelier. “Fijne kerst Kees” zegt de winkelier. “U ook meneer” zegt Kees en zwaait de winkelier nog even na.

Met z’n allen zitten ze even later rond de mand en wat dáár allemaal uitkomt? Allerlei lekkers, chocolade, koekjes, maar ook vlees, groenten, brood en broodbeleg, melk, toetjes en nog heel veel meer. “Wát een feest, wat heerlijk”, zucht mama. Kees is de tas helemaal vergeten, bij binnenkomst had hij die in de gang gezet, veel te nieuwsgierig naar de inhoud van de mand. Nu herinnert hij zich de tas weer en gaat hem snel uit de gang halen. In de tas zitten 5 ingepakte cadeautjes, voor ieder kind 1. Op de bodem van de tas ligt het cadeau voor Kees en nog voor hij het heeft uitgepakt herkent hij het, hij heeft het immers vanmorgen al in zijn handen gehouden? En jawel, het is de mooie hijskraan die hij zó graag wilde hebben. “Oh mama, papa, kijk dan, nou hep ik tóch me hijskraan nog gekrege”. Hij is helemaal in de wolken en ook de andere kinderen zijn blij met hun cadeau. Zoiets hebben ze nog nooit gehad. Papa en mama kijken met dankbaarheid naar hun blije kinderen en als ‘s avonds iedereen al slaapt is daar een kleine jongen die met wijdopen ogen in zijn bed ligt, naast hem op de grond staat een mooie glimmende hijskraan. “Here Jezus” fluistert hij zachtjes, “Dankiewel datte we ete hebbe gekrege en dat mama nie meer mot huile, dát is me mooiste kedoo!”.

kersttak (1)

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail


+ 1 = 7