Willekeurige bemoediging
  • 27 juni 2005
    Er is weer een nieuw prinsesje geboren, gistermiddag zag ik het op de televisie. Ik zag hoe haar vader, prins Willem-Alexander, …
Archief

CD: U bent er altijd

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Leven in een glazen huisje.

Gisteren was ik aan de telefoon met een goede vriend, hij houdt ervan om blauw porselein te verzamelen en in de loop der jaren heeft hij al heel wat bij elkaar gespaard. Nu vertelde hij gisteren dat hij voor een heel klein prijsje twee prachtige vitrinekasten op de kop had kunnen tikken. Mooie kasten die precies in dezelfde stijl zijn als de andere meubelen in zijn huis. Echt een buitenkansje. Hij woont nogal ver weg, dus even gaan kijken kan niet, maar tegenwoordig met de computer kun je meteen foto’s versturen, dus mailde hij mij twee foto’s van die vitrinekasten. Inderdaad heel erg mooi en voor bijzonder klein prijsje. Ze staan al in zijn huis en het zag er prachtig uit met al die mooie spulletjes erin. Echt een blikvanger.

Ik dacht eraan dat er soms best een verschil kan zijn in hoe wij de dingen benaderen en hoe de Here God wellicht de dingen benadert. Wij zeggen weleens dat je als christen in een glazen huisje leeft, daarmee bedoelen we dat je wel heel erg moet oppassen met alles wat we doen, dat we bekeken worden en meteen worden afgerekend op eventuele fouten. Hierdoor kun je je weleens beperkt voelen in sommige situaties. Je kunt het gevoel hebben dat je op je tenen moet lopen om maar geen fouten te maken, zodat je toch vooral geen negatieve reclame maakt voor het geloof dat je wilt uitdragen.

Ineens bedacht ik me gisteren dat het wel waar is dat we in een glazen huisje leven, maar dat het van de kant van de Here God weleens heel anders bedoeld kan zijn. Die vriend heeft allerlei voorwerpen van dat blauwe porselein, maar het zijn veelal oude voorwerpen en er zitten aan sommige dingen ook best beschadigingetjes. Toch staan ze wél in die kast omdat ze voor hem een waarde vertegenwoordigen. Hij heeft júíst een vitrinekast gekocht, zodat je al die voorwerpen goed kunt zien. Glazen deuren, glazen boardjes een spiegel aan de achterkant en ook nog verlichting erin. Alles om ervoor te zorgen dat ieder stukje in die kast goed gezien kan worden. Bedoeld om te bewonderen, de dingen die erin staan mogen bewonderd worden want ze zijn erg mooi om naar te kijken, en ook allemaal verschillend zodat je echt uren nodig zou hebben om al die verschillende details en beschilderingen te bekijken. Tegelijkertijd is deze kast óók een bescherming, geen kinderhandje kan bij die spullen en zo kunnen ze niet beschadigd worden, alleen bekeken.

Misschien is het een fijn idee om te bedenken dat als wij het gevoel hebben in een glazen huisje te leven, we daar niet in staan om ons te beperken, maar dat we erin staan omdat onze Vader zo tróts is op ons, Hij wil ons graag tonen aan de wereld, zodat we bewonderd kunnen worden, zodat men de veelkleurigheid van Zijn schepping zal zien. En ook al zitten er aan ons ook nog wel foutjes, ook al máken we nog foutjes, dan tóch vertegenwoordigen wij zulk een grote waarde voor Hem dat we toch een heel speciaal plekje krijgen, een plekje waar Hij wil dat wij gezien worden. Tegelijkertijd ook op een beschérmd plekje, en zolang we in Zijn nabijheid blijven, mogen we weten dat Hijzelf ons beschermt zodat we niet kapotgemaakt kunnen worden.

Eigenlijk vind ik dit wel een mooie gedachte, uiteraard is het zo dat we met Gods hulp bezig zijn aan onszelf te werken, dat is ook goed, maar we hoeven niet in een kramp te leven, bang voor iedere vergissing want stap voor stap boeken wij vooruitgang op ons plekje, dat plekje waar we gezien worden, waar we gezien mógen worden en waar Gods licht ons beschijnt.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail


+ 2 = 9