Willekeurige bemoediging
  • Have mercy!
    Soms maken we fouten, zien dat en voelen dat, en dan tóch proberen we om onder de schuld uit te …
Archief

CD: U bent er altijd

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Er was eens… een dvd

subway-baby-no-more-cd[1]Vanmorgen moest ik denken aan iets van een tijdje terug, ik was op een vrouwenmorgen en daar zou een dvd getoond worden met een prediking erop. De dame die de dvd had meegebracht had er twee besteld, één om op de ochtend te laten zien en de tweede om wellicht aan iemand weg te kunnen geven die er belangstelling voor had. Ze wilde die eerste dvd uit het hoesje halen maar die zat nogal vast en door op een verkeerde manier (bleek later) aan die dvd te trekken, brak hij doormidden en kon niet meer gebruikt worden. Naderhand bleek dat je ergens in het midden moest drukken en dan kwam de dvd gewoon los dus gelukkig was de tweede nog onbeschadigd en hebben we daarnaar kunnen luisteren. Het was overigens een heel indringende boodschap die zeker de moeite waard was en waar je echt van kon leren.

De kapotte dvd was al weggegooid toen iemand vroeg of zij hem mee mocht nemen. Niet om hem te repareren maar om op de hoes het adres te kunnen vinden om zo’n nieuwe dvd te bestellen. De dvd werd uit de prullenbak gehaald en deze vrouw nam hem mee naar huis.

Ik moest hierbij zo denken aan David, die, toen hij zo gezondigd had met Batseba, zich verootmoedigde voor God en toen vroeg of de Here God hem een “rein hart” wilde “scheppen”. Ik heb het daar een poosje terug ook eens over gehad, David vroeg iets heel nieuws, iets wat hij nog niet had, een rein hart. Hij realiseerde zich dat zijn hart vuil en kapot was en hij vroeg niet aan de Here God of Hij dat oude hart wilde “repareren”, nee hij wilde meteen iets heel nieuws. Opmerkelijk, ook in dit verband. Want deze kapotte dvd was niet meer te gebruiken, de woorden die erop gesproken waren, waren niet meer te verstaan. Als je had geprobeerd om die dvd te repareren dan zou je halve zinnen, gebroken woorden, onbegrijpelijke taal gehoord hebben. Dus niets meer mee te beginnen, rijp voor het afval. Het enige was om bij de producent van deze cd, de “maker” dus, een nieuwe te bestellen. En toen dacht ik zo aan die woorden van David, David die iets nieuws aan de Here God vroeg. En dan zie je toch weer een nieuw facetje aan zo’n verhaal. weer een andere kant die door zo’n voorval belicht wordt.

Wanneer er in ons leven dingen gebeuren die ons beschadigen, bijv. door zonde die we doen of misschien juist doordat ons iets aangedaan wórdt, dan gebeurt er iets in ons. De woorden en gevoelens die voorheen zo duidelijk en op een rijtje waren, vallen in één keer van hun plek, ze wervelen door elkaar heen en zorgen voor verwarring. Niets is meer zoals het was, dingen worden onbegrijpelijk en wanneer we dan proberen om zelf te lijmen en te plakken wordt het er niet mooier op. David deed het enige juiste, hij vroeg om iets nieuws, het oude wilde hij achter zich laten, daar wilde hij niets meer mee te maken hebben, hij wilde een schoon hart, een nieuw begin, een lege dvd waar hij samen met de Here God nieuwe en mooie woorden en beelden op kon zetten. En de plaats waar hij dat nieuwe hart kon halen was daar waar ook dat oude ooit voor hem gemaakt was, bij de “Maker”, de “Schepper” van alles wat nieuw is, de Here God.

Weet je, onze “verpakking” dat dvd doosje, ziet er vaak nog leuk uit, dat gaat niet zo snel kapot, maar de binnenkant kan er soms slecht aan toe zijn. Naar buiten toe kunnen we de schijn nog wel ophouden, maar God die het hart aanziet, begrijpt allang dat je zo niet door kunt, dat er iets moet gebeuren, dat er iets nieuws moet komen. Terwijl wij onszelf al voor de prullenbak bestemmen is Hij het die ons daaruit wil halen en met voorzichtige handen een nieuwe binnenkant in ons wil maken, een nieuw schijfje waarop mooie dingen komen te staan, een binnenkant die anderen kan bemoedigen wanneer we onszelf voor hen openen, een binnenkant die van waarde is voor onszelf, onze naaste én voor Vader God. Ja, Hij wil dat nieuwe geven, Hij wil ons helpen wanneer we, net als David, bij Hem aankloppen.

109f4f41078efcb7ad4414da3c77040c[1]Kapot, gescheurd, beschadigd,
verwond en vol van pijn?
Er kunnen zoveel dingen
de oorzaak hiervan zijn.
De buitenkant kan stralen
terwijl vanbinnen wanhoop leeft,
maar ’t is Vader God, “De Schepper” ,
Die nieuwe dingen geeft.

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail


4 + 5 =