Willekeurige bemoediging
  • Op mijn tafeltje.
    Ik heb hier thuis op een tafeltje bij het raam een plant staan, en iedere week als ik deze plant …
Archief

CD: U bent er altijd

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

De ring… 11

11.

trouwring

Mandy en Joy zijn de vreugde van Menno’s leven, het is opa voor en opa na en dikwijls komen ze even na schooltijd bij hem aan voor een praatje en een snoepje en meestal blijven ze dan ook nog voor een verhaal, want ja, opa Menno die kan toch zó goed verhalen vertellen. Niet uit een boekje ofzo, nee, gewoon zomaar uit zijn hoofd. En de meisjes genieten ervan. Jetteke en Freddy zien met blijdschap hoe hun buurman vooruitgaat.

Het is de laatste week van november en de dagen zijn guur en kort. Om 5 uur is het dikwijls al donker en ‘s morgens is het ook pas laat licht. Menno is de afgelopen dagen weer erg somber, dat komt omdat het precies een jaar geleden is dat Desi overleed en alle herinneringen aan die tijd komen extra hard naar binnen. Soms geeft hij zich eraan over, soms probeert hij afleiding te zoeken, een andere keer gaat hij juist naar haar graf toe, maar het maakt hem al met al somber. Als hij op een woensdagmorgen uit bed komt overvalt hem opnieuw dat diepe verdriet, die sombere eenzaamheid en hij heeft het gevoel alsof hij er elk moment in kan verdrinken. Op dat moment besluit hij om zelf iets te ondernemen omdat hij hier niet aan toe wil geven. Hij bedenkt dat hij Mandy en Joy vanmiddag wel gezellig mee uit kan nemen, maar waarheen? Hmm, Menno denkt eens na, o wie weet draait er wel een leuke kinderfilm in de bioscoop. Hij gaat op zoek en inderdaad draait er een leuke kinderfilm waar hij ze wel mee naar toe kan nemen. Als hij even later bij Jetteke aanklopt om te vragen of hij de meiden mee mag nemen vindt die het meteen goed. “Kom je dan na afloop nog gezellig mee naar hier en blijf je dan ook eten?” vraagt ze en Menno stemt maar al te graag toe.

Even na enen komt Menno de twee meisjes halen. Jetteke heeft wel gezegd dat opa Menno iets gezelligs met ze gaat doen maar ze heeft niet verklapt wát. De meisjes zijn vol verwachting en hun mondjes staan niet stil onderweg. Gissend naar hun einddoel stappen ze gedrieën in de bus die hen naar de stad brengt. Ze juichen als ze horen dat ze naar de film mogen, dat gebeurt niet dikwijls en een poosje later zitten ze, ieder aan een kant van Menno, ieder ook met een doos popcorn op schoot, geboeid te kijken naar de film. Menno kijkt neer op de twee hoofdjes die aandachtig naar het grote scherm kijken en hij is vertederd. Kon je dit nog maar meemaken Dees, denkt hij, maar hij zet zijn verdrietige gedachten opzij en doet zijn best zich te verdiepen in de film. Als ze een poos later weer onderweg naar huis zijn babbelen de meisjes honderduit over de film die ze gezien hebben, ze genieten duidelijk nog na van de fijne middag en ook opa Menno heeft genoten. Eenmaal thuis wordt mama bestormd met verhalen over de film en dankbaar kijkt Jetteke over de hoofden van haar meisjes heen naar Menno die zich behaaglijk in een stoel laat zakken. Als ook Freddy thuiskomt moeten Mandy en Joy natuurlijk nog een keer alles vertellen en het zijn twee blije meisjes die snel nadat ze naar bed gebracht zijn in dromenland belanden. De volwassenen maken er nog een gezellige avond van en als Menno thuis komt is hij zo moe dat ook hij al heel snel in slaap valt.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail


+ 9 = 16