Willekeurige bemoediging
  • Alleen maar amen!
    Onze ziel is het die door God in ons gelegd is en die het centrum is van al ons denken …
Archief

CD: U bent er altijd

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

7 februari 2008

De laatste paar jaren koop ik ieder jaar een nieuwe agenda, vroeger had ik die niet nodig, dan onthield ik de weinige afspraken die ik had zo ook wel, maar tegenwoordig heb ik heel wat meer afspraken en kan ik het niet meer allenaal onthouden en daarom is het makkelijk om een agenda op mijn bureau te hebben waar ik iedere dag mijn afspraken in kan lezen. Zo.n hele lege nieuwe agenda heeft altijd wel iets vind ik. En
toen ik zo eind vorig jaar in die lege agenda keek, en zag hoe iedere dag voor 2008 nog leeg was, hoe er niet één afspraak in stond niet één notitie was opgeschreven, helemaal niets, toen dacht ik aan een regel uit 
Psalm 139:16 : In Uw boek waren zij alle opgeschreven, de dagen, die geformeerd zouden worden, toen nog geen daarvan bestond.

Ik ben in 1957 geboren, maar reeds vóórdat ik geboren ben, had de Here God al een agenda voor mij klaarliggen. Een agenda met wat? met plannen? met afspraken? met notities? met dingen die ik moet doen en met dingen die ik niet mag vergeten?
Ja, ik denk het wel, hoe vaak zeggen we het niet en hoe vaak horen we het niet dat God een plan voor ons leven heeft. Dat klopt ook wel maar bij alles wat Hij heeft voorbereid en gepland is er één ding dat Hij absoluut respecteert, namelijk, onze eigen wil. Bij alles wat er in Zijn agenda staat, daar staat bijgeschreven “zo Mijn kind wil”. En zo kan het gebeuren dat er dingen in Zijn boek geschreven staan die nooit in vervulling zijn gegaan of zullen gaan. Zegeningen die we mislopen misschien, en geloof me, dat gebeurt heus hoor. Je hoeft alleen maar aan het volk van Israël te denken, hoe ze daar 40 jaar door de woestijn hebben gelopen en hoe zijzelf nooit in dat beloofde land zijn gekomen. Waarom niet? Omdat ze het niet zagen zitten, die
reuzen die in dat land woonden leken te groot, te sterk en ze durfden het niet aan. En zo zijn pas na 40 jaar hun nakomelingen in dat beloofde land gekomen. God kan ons dingen beloven die nóóit in vervulling gaan als wij geen rekening houden met wat Hij wil “zo de Here wil”.

Dit is een uitspraak die gebruikt wordt door de christenen, maar de manier waaróp hij gebruikt wordt is vaak te eenzijdig. Heel vaak wordt hij gebruikt bijv. voor dingen als, “wij willen dan en dan bij elkaar komen……en dan erachteraan: zo de Here wil”. Met andere woorden, als de Here ons in leven houdt en in goede gezondheid, dán zullen wij in staat zijn om deze afspraak na te komen. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat op deze manier de “actie” altijd van God af moet komen “zo de Here wil”. Terwijl het óók heel anders kan, bijv: ik heb mij voorgenomen om dit of dat te doen, máár ik ga éérst in gebed, omdat ik wil overleggen met de Here, en omdat ik Zijn wil in deze zaak wil zoeken. Is het goed dat ik dit ga doen óf kan ik het beter nalaten? Voor óns de actie en voor Hem de réactie. “zo de Here wil”.

Best weleens interessant om hierover na te denken. En één ding wil ik meegeven voor vandaag en voor iedere dag. In de “agenda” die God voor ons leven heeft gemaakt, staat iedere dag één vast onderwerp, namelijk: Vandaag heb Ik een ontmoeting met Mijn kind gepland………………”zo Mijn kind wil”……………….

   In Uw boek staat mijn naam
en ook een plan voor mijn leven.
Zelfs vóórdat ik bestond
werd aan dat plan al vorm gegeven.
of de dingen gaan verlopen
zoals U ze had gepland?
Díé keus laat U voor mij open

want dat heb ik in eigen hand.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail


9 + = 11