Willekeurige bemoediging
  • De definitie van succes is:
    Ik zag zomaar ergens een plaatje en dat raakte me. Het was een plaatje waarop links een succesvol leven werd …
Recente reacties
Archief

CD: U bent er altijd

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

1. Een groot goed.

citaat-356-wat-is-wijsheid[1]

Mijn zoon, luister naar wat ik zeg en schat mijn aanwijzingen op hun waarde. Dan krijg je een oor voor de echte wijsheid en zal je verstand worden gescherpt. Als je inzicht tracht te krijgen en er wijsheid in je woorden doorklinkt; als je dat beschouwt als een zeer groot goed en moeite doet om het te verkrijgen, zul je merken wat eerbiedig ontzag voor de Here betekent. Dan zul je God werkelijk leren kennen. Want de Here is de bron van alle wijsheid. Uit alles wat Hij zegt, spreekt wijsheid en verstand. Hij geeft oprechte mensen houvast en is een beschermer van hen die zuiver leven. Die mensen blijven op de goede weg: de weg die Hij voor hen effent. Zo leer je begrijpen wat recht en gerechtigheid is, wat gerechtigheid is en welke levensweg als de goede geldt. Spreuken 2:1-9.

De meeste Spreuken zijn geschreven door Salomo. Salomo had van God wijsheid gevraagd en gekregen en die wijsheid klinkt door in de Spreuken. Het zijn lessen die ons kunnen leren om op een goede manier ons leven te leven. Het zijn onderwijzingen die ons een stapje verder kunnen brengen in onze relatie met de Here God. Ik vind het zo mooi dat deze woorden, die al zolang geleden zijn opgeschreven, nog steeds niet achterhaald zijn, maar dat ze tot op de dag van vandaag nog steeds gelden als wijze woorden. Dat ze tot op de dag van vandaag nog steeds inhoud en kracht hebben als je ze toepast in je leven.

Hoeveel wijsheid van mensen is er al in de loop der tijden achterhaald, verouderd gebleken met alles wat we nu kunnen, kennen, en weten, maar Gods woord is en blijft aktueel, en dat is ook de krácht van dit woord.

Deze woorden die Salomo hier spreekt, zijn duidelijk. Hij zegt hier dat als je luistert, en dus echt wilt hóren wat er gesproken wordt, je meer en meer ook die wijsheid zult gaan verstaan, dat je verstand erdoor gescherpt wordt. Als je een bepaalde studie doet, dan moet je veel over het onderwerp van je studie leren. Je krijgt meer en meer kennis van dat wat je aan het leren bent, en uiteindelijk zul je er ook iets mee kúnnen. Dan kun je er in de maatschappij mee aan de slag en in de praktijk brengen wat je al die jaren hebt geleerd. Want dan zit al die kennis opgeslagen en kun je er zomaar gebruik van maken als je dat nodig hebt. Het kost wél de nodige inspanning en moeite, maar uiteindelijk is het dat ook waard. Salomo zegt hier: Als je inzicht tracht te krijgen en er wijsheid in je woorden doorklinkt; als je dat beschouwt als een zeer groot goed en moeite doet om het te verkrijgen, zul je merken wat eerbiedig ontzag voor de Here betekent. Dan zul je God werkelijk leren kennen...

Als ik dit eens omdraai, dan staat er dus: als je God werkelijk wilt leren kennen, dan zul je ten eerste Zijn wijsheid moeten beschouwen als een groot goed en in een andere vertaling staat er: “indien gij haar zoekt als zilver en naar haar speurt als naar verborgen schatten”. Zoeken en speuren, Gods woord lezen, kennis vergaren, er moeite voor doen. Dát wordt ermee bedoeld, maar in de eerste plaats moet het dus “belangrijk” voor je zijn, het moet iets zijn wat je graag wilt hebben, iets wat je wilt verkrijgen. De juiste hartgesteldheid is dus nodig om God te leren kennen en vervolgens kost het moeite, jawel. En dat terwijl wij zo gauw denken dat het ons wel aangewaaid komt.

Weet je wat een grote fout is in het “christelijk denken” ? We draaien alles zo gemakkelijk om, inplaats van te speuren in Gods woord en te ontdekken wat Hij graag van ons zou willen, leven we gewoon ons eigen leven en gaan ervan uit dat hij ons wel corrigeert wanneer we iets doen wat Hij níét wil! Dáár zit een grote valkuil. Dat is weer dat “passieve” geloof, dat ervan uitgaat dat de áktie van God moet uitgaan en de ré-aktie van ons. Als Hij ons terechtwijst, oké, dan zullen we “misschien” luisteren en ons gedrag veranderen. FOUT! Wij moeten op zóék naar hoe wij ons leven zouden moeten leven, naar de “verborgen wijsheidwijsheden” . En dán zullen wij gaan merken wat eerbiedig ontzag voor de Here betekent. Een regeltje dat je op verschillende manieren kunt interpreteren, namelijk: merken wat eerbiedig ontzag voor de Here, betékent, óf: merken wat het voor de Hére betekent. En ik wil graag weten hoe HIJ erover denkt, en wat het voor Hém betekent. Ik wil ernaar op zoek, want ik vind het belangrijk om daadwerkelijk het hart van God te bereiken, Hem te leren kennen in al Zijn grootheid.

Morgen wil ik nog eventjes verdergaan met de tweede helft van bovenstaand Bijbelgedeelte, maar voor vandaag is er wel weer eventjes stof tot nadenken hè?

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail


+ 4 = 13